CATRIX Cattery
nl uk v1.0 
Veel gestelde vragen

Wat is het gezondheidsbeleid van Catrix Maine coon cattery?

  Al onze katten worden op HCM/PKD/FIV/FELV getest en komen alleen in contact met dieren uit onze eigen cattery.

HCM (Hypertrofische Cardio Myopathie)

  Bij Hypertrofische Cardio Myopathie zie je een sterk verdikte wand van de linker kamer van het hart en ook van de wand tussen beide kamers. Daardoor wordt de wand van de linker kamer steeds 'stijver' waardoor deze zich niet voldoende kan vullen. Het volume wordt steeds kleiner en met het gevolg dat er minder bloed wordt rond gepomt en de ruimte in de linkerboezem vergroot. Daardoor bestaat de kans op bloedstolsels in de verwijde linker boezem die vervolgens in de aorta kunnen komen en trombose in de slagaders van de achterpoten veroorzaken. Het gevolg is koude achterpoten of zelfs verlammingen, en door de drukstijging in de L.boezem neemt weer de druk in de longvaten toe wat weer lijdt tot vochtophoping in de longen. De Hartfunctie gaat alleen maar achteruit en uiteindelijk overleid het dier.

PKD (Polycistic Kidney Disease)

  Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (d.w.z. met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen en verdrukken het gezonde weefsel waardoor de nierfunctie verslechterd en uiteindelijk onstaat er Chronisch nierfalen. PKD wordt veroorzaakt door een fout in het DNA (een bepaald eiwit dat van belang is voor een goede nierfunctie) is verkeerd aangelegd. Het is een gevaarlijke ziekte en die pas na enkele jaren zich openbaart.

FIV (Feline Immunodeficientie Virus)

  Ook wel katten aids gemoemd. FIV wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het HIV virus dat bij de mens AIDS veroorzaakt. Deze virus is een besmettelijk virus. Het kan wel alleen katten besmetten en niet de mens.

FELV (Feline Leukemie Virus of Leucose)

  Het virus kan leukemie (tumoren van de witte bloedcellen) veroorzaken, maar dit is niet de ziekte die het meeste optreedt na infectie. Het tast namelijk het immuunsysteem van de kat aan (immunosuppressie) waardoor ze gevoeliger zijn voor infecties. FELV is een virusziekte met een dodelijke afloop.
   
   
   
   
© Copyright 2011 CATRIX Cattery Design, E.Gotjé